Huurders uit door corona verplicht gesloten sectoren (horeca - evenementen) kunnen een lening aangaan voor 4 maanden huur als ze hun verhuurder bereid vinden om één of twee maanden huur kwijt te schelden. De verhuurder krijgt dan wel de garantie dat hij de daaropvolgende 4 maanden volledig betaald wordt (in situaties waar hij zonder die handelshuurlening misschien helemaal niets of veel minder zou kunnen innen door het geldgebrek van de huurder).
Kenmerken:
- De handelshuurlening zal maximaal vier maanden huur kunnen bedragen met een maximumbedrag van 60.000 euro per pand. De verplichte kwijtschelding door de verhuurder is minimaal 1 maand.
- Ondernemingen met meerdere panden kunnen eventueel meerdere handelshuurleningen verkrijgen. Het totale bedrag dat één onderneming kan ontlenen wordt verhoogd tot maximaal 150.000 euro (voor alle panden samen).
- Rentevoet : 2%
- Looptijd : 2 jaar
Meer info Vlaamse handelshuurlening: klik hier Link naar VLAIO
Meer info Brusselse handelshuurlening: klik hier Link naar Brussel Economie Werkgelegenheid
Klik hier naar de pagina op de UNIZO website
De handelshuurlening is gebaseerd op een vrijwillige overeenkomst tussen huurder en verhuurder, waarbij de verhuurder één of twee maanden huur kwijtscheldt en de Vlaamse overheid vervolgens een aantal maanden huur voorschiet d.m.v. een lening aan de huurder (via PMV/z-Leningen). De uitbetaling gebeurt rechtstreeks aan de verhuurder.
UNIZO en de bij haar aangesloten sectorfederaties Horeca Vlaanderen, Mode Unie, CIB Vlaanderen (vastgoed), Nelectra (elektro), Confederation Events, KUFB (floristen), Fitness.be, Febelhair (kappers) en Belgian Bond of Tattooists roepen huurders en verhuurders op om maximaal beroep te doen op de handelshuurlening. Een recente bevraging van UNIZO geeft immers aan dat 1 op 5 handelshuurders (21%) is momenteel al niet meer in staat om zijn huur te betalen. Bijna evenveel handelshuurders (18%) verwachten het nog hooguit 3 maanden te kunnen uitzingen, 10% in het beste geval 2 maanden en nog eens 4% spreekt van 1 maand. Dat brengt het totaal aandeel probleemdossiers op 53%.
Oorspronkelijk bericht - mei 2020
Door de coronacrisis hebben veel handelaars verplicht moeten sluiten, terwijl de betaling van de huur verder liep.
De Vlaamse overheid engageert zich om maximum 2 maanden huur als lening te geven aan de huurder op voorwaarde dat ook de verhuurder 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt.
Zo kunnen huurders tot 25.000 euro lenen aan een rente van 2% en moet pas na 6 maanden gestart worden met de terugbetaling.
Om ondernemers in deze moeilijke tijden te ondersteunen bij de betaling van hun handelshuur werd een regeling uitgewerkt om die betaling van handelshuurgelden voor 3 of 4 maanden op te schorten.
Vanaf de maand april 2020 kan er opschorting van de betaling zijn voor een periode van minstens 3 en maximum 4 maanden huur. Als de verhuurder 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt, kan de huurder voor de betaling van maximum 2 maanden huur terecht bij de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV)voor een lening. Die lening bedraagt maximaal 25.000 euro over een periode van 2 jaar en dient terug betaald te worden in maximum 18 maanden. De terugbetalingen starten na 6 maanden.
De rente bedraagt 2%.
De voorwaarde is dat de onderneming geen huurachterstallen mag hebben op 15 maart 2020.
Het is de bedoeling dat de banken als loket kunnen optreden om de aanvragen te behandelen.
Persbericht UNIZO Vlaamse regering realiseert door UNIZO bepleite ondersteuningskader voor handelshuur: "De nood aan deze ondersteuning is hoog!"
Ga naar de website Maatregelen van PMV tegen de impact van het coronavirus
II. Belastingvoordeel kwijtschelding huur (coronavirus)
Wie een pand verhuurt aan een zelfstandige, kleine vennootschap of kleine vereniging die verplicht gesloten is door de federale coronamaatregelen, kan een belastingvermindering of belastingkrediet bekomen van 30% van de kwijtgescholden huurprijs en huurvoordelen (ten minste 40%) in de maanden maart, april en/of mei 2021.
Om dit belastingvoordeel te bekomen moet de kwijtschelding schriftelijk worden overeengekomen tussen de huurder en verhuurder. De fiscus heeft nu de modelovereenkomst gepubliceerd die je facultatief kan gebruiken.
De ondertekende overeenkomst omtrent kwijtschelding huur moet uiterlijk op 15 juli 2021 ingevuld en ondertekend worden bezorgd aan FOD Financiën. Dat kan zowel elektronisch als per gewone post.
Lees meer op de site van FOD Financiën - Belastingsvermindereing bij kwijtschelding huur
Ontvang iedere maand nieuwe tips en advies
Contacteer:
Guido Seghers
Manager NV Overnamemarkt
Willebroekkaai 37:
1000 Brussel
02 212 25 82
0495 59 81 19