Je bent een kandidaat-ondernemer op zoek naar geschikte overnamefinanciering? Of je bent een bestaande ondernemer op zoek naar een goede financiering voor je overnameplannen? Dan biedt een combinatie van financieringsbronnen voor jou een oplossing.
1. Eigen Middelen
Ondernemers moeten eerst hun eigen geld inzetten. Banken en investeerders willen zien dat de koper bereid is risico's te nemen. Het bedrag dat je zelf inbrengt, varieert en kan afkomstig zijn van spaarrekeningen, beleggingen of de overwaarde (*) op je woning.
2. Banklening - investeringskrediet
Een banklening is de voordeligste financieringsbron en hierdoor de meest voorkomende optie.
Zorg zoals voor iedere kredietaanvraag voor een goede voorbereiding voordat je naar de bank stapt. Een duidelijk berekende terugbetalingscapaciteit, gedetailleerd businessplan met details van de financieringsbehoefte is essentieel. Banken waarderen realistische scenario's boven optimistische voorspellingen.
3. Investeerders - risicokapitaalverschaffers
Investeerders verstrekken kapitaal (eigen vermogen) of achtergestelde leningen. Ze worden mede-aandeelhouder en bieden naast geldmiddelen vaak ook toegang tot een waardevol netwerk en marktkennis. Participatiemaatschappijen, informele investeerders en family offices zijn veelvoorkomende investeerders in KMO's.
Overweeg vroeg in het proces of je een externe investeerder aan boord wilt. Hun betrokkenheid kan het vertrouwen van de bank vergroten.
Het is alvast nuttig om meerdere financieringsbronnen te combineren/ Lees hierover meer financieringsmix
4. Achtergestelde Lening
Als de bankfinanciering niet volstaat, kan een achtergestelde lening een oplossing zijn. Dit is een lening die "achtergesteld" of "gesubordineerd" is en pas kan worden terugbetaald nadat aan andere financiële verplichtingen zijn voldaan.
Een achtergestelde lening kan helpen als het totaalbedrag niet volledig kan worden gefinancierd met eigen middelen en een banklening.
Een bijzondere vorm van een achtergestelde lening is een (gedeeltelijk) uitstel van betaling die verleend wordt door de verkoper om alzo de koper te helpen om zijn overnamefinanciering rond te krijgen. Dit wordt een 'vendor loan' genoemd (vrije vertaling 'verkoperslening')
5. Earn-out
Waar dat bij een vendor loan de uitgestelde betaling onvoorwaardelijk is zal bij een earn-out een deel van de koopsom afhankelijk zijn van toekomstige prestaties van het bedrijf.
6. Family, Friends & Fans
Als financiering elders moeilijk is, kan je eigen netwerk wellicht helpen. Goede afspraken over rente en terugbetaling zijn essentieel. Bedenk echter wel of je relatie bestand is tegen mogelijke tegenvallers.
Een bijzondere vorm van lening die door relaties van de koper (of de verkoper) kunnen verstrekt worden is de zogenaamde win-winlening
(*) Overwaarde ontstaat wanneer de actuele marktwaarde van het vastgoed hoger is dan het uitstaande bedrag van de hypotheeklening. Het vertegenwoordigt het positieve verschil tussen de waarde van het onroerend goed en de resterende hypotheekschuld. Deze overwaarde kan van belang zijn bij het verkrijgen van een bijkomende persoonlijke lening met een 2de rang hypotheek
Populairste bedrijven en handelszaken te koop op Overnamemarkt.be
Bekijk hier begeleidingstraject Advies op maat voor KOPERS van een kleine onderneming
Ontvang iedere maand nieuwe tips en advies
Contacteer:
Guido Seghers
Manager NV Overnamemarkt
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
02 212 25 82
0495/59 81 19