Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Hoe berekent u de werkelijke waarde van een onderneming? - 5 balansposten verdienen bijzondere aandacht bij waardebepaling aandelenoverdracht KMO

  • Hoe berekent u de werkelijke waarde van een onderneming?
  • Krijgt u wel genoeg geld voor de aandelen van uw bedrijf bij verkoop?
  • Hoe verschilt de waardering vanuit standpunt koper en verkoper?
  • Welke waarderingsmethoden zijn er en hoe worden ze gebruikt?
  • Waarde is niet hetzelfde als prijs
  • Wat is de impact van het overnameproces op de waarde?
  • Kies een fiscaal voordelige route
  • Hoe de waarde van uw aandelen verhogen?
  • Wat zijn de risico’s?
  • Waaraan voldoet een goede waardering?
  • Wat is de invloed van onzichtbare waarde zoals goodwill?
  • Wat zijn de valkuilen en knelpunten?
  • Om de waarde van een bedrijf te maximaliseren, moet je het bedrijf “verkoop klaar” maken. Wat omvat deze voorbereiding?

Bij een bedrijfsovername is een van de belangrijkste stappen het bepalen van de waarde van de onderneming. Hierbij moeten rekening gehouden worden met de fiscale, vennootschapsrechtelijke en financiële spelregels voor balansposten die het (fiscaal) resultaat aanzienlijk beïnvloeden en kunnen leiden tot windowdressing of misbruik.

Lees verder na de video

In dit artikel bespreken we 5 courante balansposten die van invloed zijn op de waardebepaling: voorraden, dubieuze vorderingen, herwaarderingsmeerwaarden, uitgestelde belastingen en voorzieningen.

Voorraden zijn een belangrijke post op de balans van een onderneming. De werkelijke waarde van voorraden kan aanzienlijk verschillen van de boekwaarde. Het is daarom belangrijk om de voorraadwaardering goed te onderbouwen. Fiscaal gezien mogen voorraden gewaardeerd worden tegen kostprijs of lagere marktwaarde. Bij een bedrijfsovername kan het daarom interessant zijn om de voorraadwaardering kritisch te bekijken. Een onderneming kan bijvoorbeeld haar voorraden opzettelijk te hoog waarderen om zo de winst te drukken.

Dubieuze vorderingen zijn een ander belangrijk aandachtspunt bij de waardebepaling van een onderneming. Dit zijn vorderingen waarvan het onzeker is of deze nog wel betaald worden. Deze post kan aanzienlijk verschillen van de boekwaarde en is daarom een potentieel risico. Fiscaal gezien zijn er verschillende regels voor het waarderen van dubieuze vorderingen. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden bij de waardebepaling.

Herwaarderingsmeerwaarden zijn de meerwaarden die ontstaan door de herwaardering van activa, zoals gebouwen of machines. Deze post kan aanzienlijk bijdragen aan de waarde van een onderneming. Het is echter belangrijk om te weten dat herwaarderingsmeerwaarden fiscaal gezien niet altijd aftrekbaar zijn. Bij een bedrijfsovername is het daarom belangrijk om te kijken naar de waardering van deze post en te beoordelen of deze volgens de fiscale regels correct is geboekt.

Uitgestelde belastingen zijn een post op de balans die vaak over het hoofd gezien wordt bij de waardebepaling. Dit zijn belastingen die pas in de toekomst betaald worden. Bij een bedrijfsovername is het belangrijk om te weten dat uitgestelde belastingen een directe invloed hebben op de waarde van een onderneming. Het is daarom belangrijk om deze post goed te begrijpen en hier rekening mee te houden bij de waardebepaling.

Voorzieningen zijn bedragen die gereserveerd worden voor toekomstige uitgaven. Deze post kan aanzienlijk van invloed zijn op de waarde van een onderneming. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de reden voor de voorziening en te beoordelen of deze volgens de fiscale regels correct werden ingeboekt. 

Begrijp bij ieder verslag waardebepaling welke (fiscale) optimalisaties werden toegepast  en hoe een "misbruik" aanleiding kan geven tot windowdressing van de jaarrekening.

Iedere lezer van de jaarrekening is gewaarschuwd!

 

 

Ontvang iedere maand nieuwe tips en advies

 

Contacteer:

Guido Seghers

 

Guido Seghers

Manager NV Overnamemarkt

Willebroekkaai 37

1000 Brussel

02 212 25 82

0495 59 81 19

guido.seghers@overnamemarkt.be

 

 

Hoe berekent u de werkelijke waarde van een onderneming? - 5 balansposten verdienen bijzondere aandacht bij waardebepaling aandelenoverdracht KMO