Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

“Beter gelijk oversteken” (Bron : Coforce)

Aandelenoverdrachtovereenkomsten zijn er in alle maten en gewichten.
In Het Belang van Limburg verscheen onlangs een artikel over een ondernemer die de aandelen van zijn schrijnwerkerij verkocht had zonder betaald te worden.
“In de meer dan 10-jarige ervaring met ons kantoor in overnamebemiddeling zijn wij reeds alle soorten overdrachtovereenkomsten tegengekomen.” Zegt Geert Jeurissen van overnamebemiddelingskantoor Coforce uit Genk. 
Bij een aandelenoverdracht van een groot bedrijf verloopt de “signing en closing”, zeg maar het ondertekenen van de overeenkomst en de betaling van de overeengekomen prijs, dikwijls op verschillende tijdstippen. Soms om reden van tijdsdruk, omzetcijfers die nog moeten bewezen worden etc. Niks mis mee, indien dit in een behoorlijk gedetailleerde overeenkomst is omschreven, opgesteld door vakbekwame juristen en accountants.
Wanneer je echter een KMO van beperkte omvang verkoopt, is er meestal wat minder aandacht besteed aan de overeenkomst. Daarom kan je best bij dit soort transacties de ondertekening van de aandelenoverdrachtovereenkomst en de betaling ervan tegelijk laten doorgaan. Dit noemt men “gelijk oversteken” in het jargon. Indien je deze transactie dan ook nog organiseert in een bankkantoor en ervoor zorgt dat je een bankrekening hebt of opent bij dezelfde bank als die van de de koper, kan je tegelijk bij de ondertekening en de betaling reeds controleren of de gelden op je eigen  rekening binnenkomen.
Door ervaren overnamebemiddelaars in te schakelen had deze ondernemer veel ellende kunnen voorkomen!

“Beter gelijk oversteken” (Bron : Coforce)