UNIZO en de bij haar aangesloten sectorfederaties Horeca Vlaanderen, Mode Unie, CIB Vlaanderen (vastgoed), Nelectra (elektro), Confederation Events, KUFB (floristen), Fitness.be, Febelhair (kappers) en Belgian Bond of Tattooists roepen huurders en verhuurders op om maximaal beroep te doen op de handelshuurlening. Een recente bevraging van UNIZO geeft immers aan dat 1 op 5 handelshuurders (21%) is momenteel al niet meer in staat om zijn huur te betalen. Bijna evenveel handelshuurders (18%) verwachten het nog hooguit 3 maanden te kunnen uitzingen, 10% in het beste geval 2 maanden en nog eens 4% spreekt van 1 maand. Dat brengt het totaal aandeel probleemdossiers op 53%.
Meer info Vlaamse handelshuurlening: klik hier Link naar VLAIO
Meer info Brusselse handelshuurlening: klik hier Link naar Brussel Economie Werkgelegenheid
Moest jij als handelaar of horeca-uitbater of in de evenementensector verplicht de deuren sluiten, terwijl de betaling van de huur van jouw bedrijfspand verder liep? Dan kan je gebruik maken van de steunmaatregel van de handelshuurlening.
Klik hier naar de pagina op de UNIZO website
I. Corona handelshuurlening - aanvragen voor 1 juli 2021
- De handelshuurlening is gebaseerd op een vrijwillige overeenkomst tussen huurder en verhuurder, waarbij de verhuurder een of twee maanden huur kwijtscheldt en de Vlaamse overheid vervolgens een aantal maanden huur voorschiet d.m.v. een lening aan de huurder (via PMV/z-Leningen). De uitbetaling gebeurt rechtstreeks aan de verhuurder.
-
de handelshuurlening kan tot maximaal 4 maanden huur bedragen
Aanvragen kan tot 1 juli 2021 - enkel online
- Ondernemingen met meerdere panden kunnen eventueel meerdere handelshuurleningen verkrijgen. Het totale bedrag dat één onderneming kan ontlenen wordt verhoogd tot maximaal 150.000 euro (voor alle panden samen).
Persbericht mei 2020
UNIZO is bijzonder tevreden met het goedgekeurde Vlaamse ondersteuningsinitiatief voor handelshuur. Vorige week riepen UNIZO, Mode Unie, Creamoda, Horeca Vlaanderen CIB (vastgoedsector), Nelectra (elektrosector) en Navem (meubelhandel) op tot de creatie van een Vlaams ondersteuningskader, voor betalingsmoeilijkheden bij handelshuur. "De Vlaamse regering heeft onze boodschap duidelijk ter harte genomen", aldus Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. Zo'n ondersteuningskader is volgens UNIZO broodnodig, gezien volgens onderzoek van de organisatie voor meer dan de helft van de handelshuurders dringend een oplossing moest worden gevonden.
In een recente UNIZO-enquête gaf maar liefst 53% van de handelshuurders aan problemen te ondervinden bij het betalen van de handelshuur voor de maanden april, mei en juni. Dat terwijl huurinkomsten voor 41% van de verhuurders cruciaal blijken om hun eigen liquiditeitspositie veilig te stellen. Het nieuwe, vrijwillige systeem, helpt volgens UNIZO om een eerbaar compromis te vinden tussen de belangen van huurder en verhuurder. Zo voorziet de Vlaamse regering een lening tot maximum €25.000 (*) voor de handelshuurder, aan een rente van 2%, om de betaling van 2 maanden huur te voldoen, als daar tegenover staat dat de verhuurder bereid is één of twee maanden huur kwijt te schelden.
UPDATE
De Vlaamse regering wil ondernemers tegemoetkomen die hun handelshuur niet meer kunnen betalen. De overheid wil maximaal twee huurperiodes voorschieten, als de verhuurder een of twee maanden huur kwijtscheldt. De oplossing is geldig vanaf april. Als de verhuurder de huurgelden voor één of twee maanden kwijtscheldt, komt er - via een lening - (*) maximaal 35.000 euro ter beschikking voor de huur van de twee volgende maanden. Het specifieke van de maatregel bestaat erin dat de uitbetaling gebeurt aan de verhuurder, terwijl de huurder de lening aangaat. Huurders kunnen maximaal 35.000 euro lenen. De terugbetaling van kapitaal en intrest begint pas na 6 maanden te lopen en moet 24 maanden na toekenning van de lening terugbetaald worden. Er is een rente van 2%. Alleen ondernemers die door de coronamaatregelen verplicht hun locatie sloten, kunnen een beroep doen op het systeem.
De handelshuur-leningen worden aan de huurder toegekend door PMV/z in naam en voor rekening van het Vlaamse Gewest. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) zal optreden als eerste aanspreekpunt bij vragen. Het aanvraagsysteem en de modelovereenkomst worden momenteel nog verder uitgewerkt door VLAIO en PMV.
Meer info op de website van VLAIO.https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/handelshuurlening
"Deze regeling biedt extra zuurstof aan de handelshuurder in moeilijkheden en verzekert de verhuurder op zijn minst van een groot deel van het huurgeld, daar waar er zonder de Vlaamse steun misschien helemaal geen huur te innen valt", vat Danny Van Assche de voordelen samen. UNIZO benadrukt wel het vrijwillige karakter van de overeenkomst, waarbij huurder en verhuurder allebei akkoord moeten gaan. Niemand kan tot de toepassing van dit systeem gedwongen worden.
https://authenticatie.vlaanderen.be/stb/html/ssologin
II. Belastingvoordeel kwijtschelding huur (coronavirus)
Wie een pand verhuurt aan een zelfstandige, kleine vennootschap of kleine vereniging die verplicht gesloten is door de federale coronamaatregelen, kan een belastingvermindering of belastingkrediet bekomen van 30% van de kwijtgescholden huurprijs en huurvoordelen (ten minste 40%) in de maanden maart, april en/of mei 2021.
Om dit belastingvoordeel te bekomen moet de kwijtschelding schriftelijk worden overeengekomen tussen de huurder en verhuurder. De fiscus heeft nu de modelovereenkomst gepubliceerd die je facultatief kan gebruiken.
De ondertekende overeenkomst omtrent kwijtschelding huur moet uiterlijk op 15 juli 2021 ingevuld en ondertekend worden bezorgd aan FOD Financiën. Dat kan zowel elektronisch als per gewone post.
Lees meer op de site van FOD Financiën - Belastingsvermindereing bij kwijtschelding huur