Denk je er stilaan aan om je zaak over te laten? Eén gouden raad: begin tijdig met de voorbereiding en planning van de overdracht. "Het is menselijk om het afscheid van je zaak voor je uit te schuiven. Maar de overdracht te lang uitstellen, is nefast voor de waarde van je zaak - je zult te weinig tijd hebben om die te optimaliseren en het zorgt voor nodeloze frustraties en generatieconflicten", benadrukt Renaat Delputte, kmo-adviseur bij KBC.
"Een aanloop van vijf jaar is echt geen overbodige luxe. Struikelblokken als vastgoed en niet-bedrijfseigen activa uit de vennootschap halen, de voorraden op punt stellen, de bedrijfsstructuur en het organigram scherpstellen ... het hoort er allemaal bij. Je wilt je zaak op een presenteerblaadje aanbieden aan kandidaat-overnemers, maar dat vraagt de nodige tijd."
"Je moet er ook voor zorgen dat je jezelf misbaar maakt. Veel zaakvoerders vergissen zich daarin. Als alle knowhow in het bedrijf geconcentreerd zit bij één persoon, komt de continuïteit van de onderneming in gevaar. Verdeel de kerntaken in je bedrijf en de knowhow over klanten, leveranciers, machines en dergelijke op tijd over je team."
Overnemers onder je neus
Als je zaak klaar is voor een nieuwe eigenaar, zoek je die volgens Renaat Delputte best niet te ver. "Zelfs als er op het eerste gezicht geen voor de hand liggende overnemers zijn, zoals één of meerdere kinderen, zijn de potentiële overnemers misschien minder ver weg dan je denkt. Misschien is er onder het personeel wel een kandidaat? Of zijn er klanten of leveranciers die interesse hebben? Of wie weet is er toch een familielid dat staat te popelen, zonder dat je je daarvan bewust bent? De zoektocht naar een overnemer begint het best door eens rond te kijken in je directe omgeving.
Kijk ook eens naar overnameplatformen zoals KBC Matchit en Overnamemarkt.be
Schenken of verkopen?
Bij familiale overnames is een schenking fiscaal gezien bijzonder aantrekkelijk. Maar het is niet altijd de beste oplossing, waarschuwt Renaat Delputte. "Bij een verkoop wordt de meerwaarde op aandelen vaak belastingvrij gerealiseerd. Een verkoop kan dus een fiscaal bijzonder vriendelijke manier zijn om de waarde van je vennootschap te verzilveren. Aangezien andere manieren om gelden naar je privévermogen over te brengen wel belast worden, en vaak behoorlijk zwaar, moet je goed nadenken of je dat momentum wilt laten schieten."
"Als je je zaak wilt overlaten, laat je je het best goed begeleiden. Laat onze experts de verschillende mogelijkheden en scenario's schetsen en neem die zorgvuldig in overweging. De meest gemaakte fout is dat een overdracht eerst op de lange baan wordt geschoven, om ze vervolgens onder tijdsdruk af te handelen. Een race tegen de klok leidt zowel voor de overlater als voor de overnemer zelden tot de beste oplossing."
Denk je er zelf aan om je zaak in de toekomst over te laten? Ontdek dan het gespecialiseerde kmo-advies van KBC.
Heb je een onderneming met een verwachte verkoopwaarde lager dan €500.000,- ?
Maak kan gebruik van het gezamenlijke traject UNZIO Bedrijfsoverdracht - Advies op maat voor overlaters van een kleine onderneming (eenmanszaak of vennootschap)
Tips
1/ Begin tijdig met de voorbereiding voor de overdracht van je zaak. Vijf jaar is geen overbodige luxe. Denk vroeger aan later !
2/ Maak jezelf misbaar, verdeel de knowhow en de taken over je team.
3/ Ga de overnemer(s) van je zaak niet te ver zoeken.
Vragen die je jezelf kunt stellen:
1/ Ben ik klaar om de controle over mijn bedrijf af te staan?
2/ Wil ik iets verdienen aan het overlaten van mijn zaak (schenken of verkopen)?
3/ Wens ik nog inkomsten uit mijn zaak te halen (zoals bij schenking met voorbehoud van vruchtgebruik)?