Om bedrijven en ondernemingen ook op lange termijn doorheen de coronacrisis te helpen, heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) een volledig herstelplan klaar. Het ‘vriendenaandeel’ is hiervan een belangrijk onderdeel. Centraal hierin staat het aantrekkelijk maken voor private spaarders en business angels om bedrijven te ondersteunen.
Investeerders van risicokapitaal in bedrijven zullen voortaan beloond worden met een fiscale korting. Volgens BAN Vlaanderen een belangrijke stap in de goede richting ter ondersteuning van onze ondernemingen.
Business angels zijn veel meer dan financiële investeerders; ze stappen vaak in een heel vroege fase mee in een bedrijf en helpen jonge ondernemers te groeien door middel van de kennis, ervaring en netwerk die ze -naast de harde cash- inbrengen. Hun opzet is niet om een controlerende positie te claimen, noch om al te snel rendement of exit na te streven. Ze verstrekken op duurzame wijze kapitaal en concreet waardevol advies aan projecten die te risicovol zijn voor klassieke financiers. Business angels openen zo deuren die anders gesloten blijven. Dat engagement van de business angel vormt een belangrijke meerwaarde ten opzichte van andere investeerders. Dit vormt de basis van een ‘WISE deal’.
Eind 2020 ontwikkelde BAN Vlaanderen voor zowel business angels als voor ondernemers, een serie van gerichte online modules, de WISE Academy. Met gerichte online modules naar beide partijen en door middel van Q&A sessies wordt wederzijds vertrouwen opgebouwd tussen de ondernemer en haar/zijn investeerder(s). Ze zorgen ervoor dat ondernemers en kapitaalverschaffers in optimale omstandigheden naar elkaar toegroeien en ‘on speaking terms’ geraken, om zo een hechte en nauwe samenwerking en WISE deals te garanderen.
De online-modules vormen een weerspiegeling van de kennis en expertise die BAN Vlaanderen over de jaren heen ontwikkelde. Samen met gekende knowledge partners werd een selectie gemaakt van de meest belangrijke en relevante aspecten van het financieringsparcours. Concreet betekent dit vandaag een aanbod van 16 online modules voor de Business angels en 19 online modules voor de Ondernemers rond o.a. de volgende onderwerpen: Dossierevaluatie; Waarderingen; de Cap Table; De Tax Shelter; BAN diensten – Code of Conduct; Financieringsbehoefte; Het Business Plan; Wise money; De Business Angel; Investeringstaal en -begrippen- de Term Sheet.:
Het huidige aanbod zal in de komende maanden en jaren nog verder aangevuld worden tot meer dan 40 modules. De ganse catalogus en de toegang tot de opleidingsmodules is te vinden op de website: https://www.ban.be/wise-academy/
De modules zijn gratis te doorlopen, een persoonlijke login zorgt ervoor dat iedere deelnemer de eigen voortgang doorheen de cursus steeds kan opvolgen.
De WISE Academy kwam mede tot stand dankzij de financiële ondersteuning van de Vlaamse Overheid.
BAN Vlaanderen vzw
Hendrik Van Veldekesingel 150/7
3500 HASSELT
011/870 910