Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Exit van een (minderheids)aandeelhouder, een exit onder de beste omstandigheden (Bron: Deminor)

België telt ondertussen meer dan 1 miljoen kmo’s, waarvan 75% familiebedrijven zijn. Bij familiebedrijven blijft de overgang naar de volgende generaties een belangrijk aandachtspunt blijft om een stabiel (familiaal) aandeelhouderschap en de continuïteit van de onderneming te waarborgen. Vroeg of laat stelt men ook de vraag of de overdracht aan een derde tot de mogelijkheden behoort. In niet-familiale kmo’s zijn de evolutie van het aandeelhouderschap en de regeling rond overdracht van aandelen evenwel niet minder belangrijk voor de continuïteit van de onderneming.

De exit-mogelijkheden voor aandeelhouders in niet-beursgenoteerde ondernemingen zijn in de meeste gevallen (zeer) beperkt. De aandelen hebben een beperkte verhandelbaarheid of liquiditeit waardoor het voor aandeelhouders moeilijker is om deze te verkopen, zeker indien het een (minderheids)participatie betreft. Het gebrek aan liquiditeit heeft ook een rechtstreekse impact op de waarde van de aandelen of participatie. Bij de waardering van aandelen van kmo’s en familiebedrijven wordt gebruikelijk een décote toegepast om rekening te houden met deze beperkte liquiditeit. Concreet, hoe lager de liquiditeit van de aandelen of de participatie, hoe hoger de décote en hoe lager de waarde.

Uit een recente studie van Deminor, in samenwerking met de Universiteit van Gent, blijkt dat slechts 38% van de ondervraagde kmo’s en familiebedrijven over een liquiditeitsmechanisme beschikken, waardoor (minderheids)aandeelhouders onder bepaalde voorwaarden hun aandelen kunnen verkopen. Dit maakt dat in de overgrote meerderheid van de gevallen de uittredende aandeelhouder zelf een oplossing moet vinden om zijn aandelen of participatie (aan voor hem aanvaardbare voorwaarden) te verkopen. Dit leidt veelal tot situaties waarin minderheidsaandeelhouders hun participatie niet kunnen verkopen aan een correcte prijs, de spanningen oplopen en er een aandeelhoudersconflict ontstaat.

In het e-book ‘Exit van een aandeelhouder: een exit onder de beste omstandigheden’ zet Deminor de verschillende exit-mogelijkheden en de ermee gepaard gaande implicaties voor de uittredende aandeelhouder op een rijtje. Vanuit onze praktijkervaring, nemen we de succesfactoren voor een efficiënt exit-proces onder de loep en zetten onze eigen aanpak stap voor stap uiteen.

Heeft u vragen over uw eigen exit-mogelijkheden als aandeelhouder? 

Contacteer

DEMINOR NV

Planet Business Center - Amelia Earhartlaan 17, 9051 Gent

+32 9 283 71 10 of info@deminor.com

Exit van een (minderheids)aandeelhouder, een exit onder de beste omstandigheden (Bron: Deminor)