Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Je bedrijf overdragen aan je medewerkers/werknemers? - Hannes Hollebecq - CERA

Waarom verkopen aan - onbekende - derden, als er al een groep van gemotiveerde mensen actief zijn in je zaak? Heb je er al bij stil gestaan dat je werknemers ook je bedrijf kunnen overnemen?
Ondernemingen waar de medewerkers de mede-eigenaars zijn, zijn bovendien gemiddeld productiever en bestaan ook vaak langer. En vooral: de werkers-vennoten zijn meer betrokken en hebben meer werkplezier.
Een bedrijfsoverdracht aan de werknemers, dat resulteert in een werkerscoöperatie : een onderneming waar de medewerkers de mede-eigenares zijn. In België een nog best ongekende ondernemingsvorm, i.t.t. landen als Canada, Frankrijk, Spanje of Italië. Maar de interesse en effectieve opstart van dergelijke ondernemingen is ook in ons land groeiend. 


Dit kan dus ook gebeuren in het kader van een bedrijfsoverdracht.


In een onderneming die al lang bestaat, is vaak al veel 'waarde' opgebouwd. Zowel financieel, de waarde van de onderneming, als waarden, de heersende bedrijfscultuur. Toch hoeven beide elementen geen onoverkomelijke drempel te vormen voor een bedrijfsoverdracht aan je medewerkers. Integendeel, een transitieperiode met een geleidelijke overdracht en verandering zal wellicht bijdragen aan het succes van de bedrijfsovername.


Dat bedrijfsoverdracht aan je medewerkers een haalbare piste is, bewijst Stramien cv.


"STRAMIEN, architectuur & ruimte - multiprofessionele coöperatie" is een interdisciplinair ontwerpbureau van zo’n 35 medewerkers. Toen de onderneming zo'n 20 jaar bestond, in 2019, bereikten twee van de drie vennoten de pensioengerechtigde leeftijd. Zij gaven reeds in 2015 aan de fakkel te willen doorgeven aan de overblijver, Bart Verheyen. Maar die wou dat niet alleen doen. Hij zocht en vond drie gemotiveerde medewerkers. Sleutelfiguren die zich engageerden om het bedrijf samen over te nemen. Tegelijk rijpte de idee om ook andere medewerkers op die manier te betrekken. In 2017 begonnen zij aan het overdrachtproces, o.a. met begeleiding van Hannes Hollebecq, adviseur coöperatief ondernemen bij Cera Coopburohttps://www.cera.coop/nl/cooperaties/over-cera-en-cooperaties/dienstverlening


In 2019 zijn de eerste medewerkers toegetreden bij Stramien cv.  Ondertussen zijn er al 20 vennoten/coöperanten van Stramien. Na een proefperiode kan elke medewerker mede-eigenaar worden: niet verplicht, maar het zit wel in de cultuur om dat te - willen - worden. Om de transitie haalbaar te maken zijn er 2 aandeelhoudersgroepen, maar op termijn is het de bedoeling dat die naar elkaar toegroeien.


Uiteraard is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar Bart ervaart toch diverse voordelen:
• door met veel werknemers in te stappen, is het ook - financieel - haalbaarder
• de aandelen zijn gespreid, en dat verzekert ook veel meer de continuïteit van de onderneming
• en vooral, het is een gedeelde onderneming, met een sterke(re) betrokkenheid en lange termijn engagement van de medewerkers.
Meer info vind je op  Bedrijfsoverdracht aan je medewerkers. Wat, waarom en hoe? (cera.coop))

 

Hannes Hollebecq
Cera, dienstverlening coöperatief ondernemen
Cera Coopburo, dienstverlener voor de kmo-portefeuille
Muntstraat 1, 3000 Leuven

Je bedrijf overdragen aan je medewerkers/werknemers? - Hannes Hollebecq - CERA