Omzet, winst en cashflow zijn drie dagelijkse termen die door veel ondernemers door elkaar worden gehaald. Dat kan soms tot vervelende verrassingen leiden. Ook en vooral wanneer deze termen gehanteerd worden bij de waardebepaling van het bedrijf. Een goed begrip van de drie termen maakt alvast veel duidelijk.
Omzet, winst en cashflow?
Meer omzet = meer winst = hogere cashflow = hogere waarde ?
Het streven naar een steeds hogere omzet lijkt voor sommige ondernemers de heilige graal. Maar meer omzet leidt niet noodzakelijkerwijze tot meer winst en al zeker niet automatisch tot een hogere waarde van de onderneming.
Wat is omzet?
Omzet is het totaal van de verkopen over een bepaalde periode.
Meestal wordt de omzet per jaar bedoeld.
Omzetgroei betekent dat de verkopen stijgen en er meer geld binnenkomt. Groei vergroot de kans op continuïteit. Groeiende omzet betekent immers dat er meer vraag is naar jouw producten en/of diensten.
In sommige branches wordt voor een eerste waardebepaling vaak de omzet als criteria gebruikt. Bv Waarde van een boekhoudkantoor = 1 tot 1,3 x de jaaromzet
Maar let op :
Bij iedere omzetgroei stijgen ook de kosten.
Soms stijgen de kosten in hogere mate dan de extra inkomsten door de omzetgroei : bv wanneer je extra personeel in dienst moet nemen of extra opslagruimte moet huren of kopen.
Op zulke kantelmomenten moet jouw omzet flink blijven doorgroeien, om de winst op peil te houden. Zoniet kan een hogere omzet leiden tot een lager resultaat en dus een lagere waarde van het bedrijf.
Darom is het belangrijk een onderbouwde groeistrategie te formuleren en een cashflow- of liquiditeitsprognose op te stellen
2. Wat is winst ?
Winst is het bedrag dat je aan het eind van het jaar overhoudt nadat alle kosten (en belastingen) werden betaald.
De basic definitie van WINST is "totaal van de verkopen" (=OMZET) minus 'totaal van de KOSTEN'. Dit wordt ook wel de brutowinst genoemd.
Streven naar een goede kostencontrole is even belangrijk dan omzetgroei
Als de kosten ongecontroleerd toenemen , kan de omzet toenemen, terwijl de brutowinst omlaag gaat.
Omdat je te maken hebt met kosten die geen kasuitgaven zijn bv afschrijvingen, waardeverminderingen op voorraden of voorzieningen voor dubieuze debiteuren etc. wijkt de in de boekhouding getoonde "winst voor belastingen" vaak sterk af van de brutowinst.
3. Wat is cashflow ? (= geldstroom)
Voldoende inkomende geldstromen "cashflow" is waar het uiteindelijk om te doen is. In elk geval in de ogen van je financiers. De term "cashflow" wordt in het Nederlands ook wel vertaald als "kasstroom". Het geld dat binnenkomt en eruit gaat. Gaat er meer geld uit dan binnenkomt, dan is de cashflow negatief. Komt er meer geld binnen dan je uitgeeft, dan is de cashflow positief. Tot zover is het een vrij simpel verhaal: de cashflow biedt informatie over jouw kaspositie.
Een cashflowforecast is niets anders dan een liquiditeitsplanning op middellange termijn. Dit biedt je een overzicht van al de te verwachten inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. (bv 1 jaar) Het voorkomt toekomstige verrassingen. In zulke planning kun je de uitgaven zoals de (voorafbetaling) belastingen, vakantiegeld of eindejaarspremie meenemen in de liquiditeitsprognose. Het voordeel:
Beter inzicht: Doordat je goed zicht hebt in je financiën, kom je niet voor verrassingen te staan.
Opvangen van seizoenschommelingen Een liquiditeitsplanning biedt je inzicht in de pieken in de uitgaven en de (seizoens)dalen in de inkomsten.
Een onderbouwd investeringsplan: Bij een investering in bijvoorbeeld een nieuwe vrachtwagen of machine moet je nagaan je de stijgende kosten die daarmee gepaard gaan wel kunt dragen. Bij een investering is niet enkel de aanschafkost een extra uitgave. Vaak is er ook sprake van extra onderhoud - en energiekosten. Een liquiditeitsplanning helpt je zulke beslissing te onderbouwen. Dat kan óók betekenen dat je tot het inzicht komt dat je maar beter nog even kunt wachten met een uitbreidingsinvestering
Met het opstellen van een cashflowprognose maak je de waarde van je bedrijf inzichtelijk.
Vaak wordt de waarde van een bedrijf uitgedrukt als een veelvoud van de jaarlijks beschikbare vrije kasstromen.
De vrije kasstroom schommelt ook door wijzigingen in de behoefte aan bedrijfskapitaal = wijzigingen in de gemiddelde betalingstermijn van de klanten en/of leveranciers.
Bij een ongecontroleerde omzetgroei verslapt vaak de aandacht voor de weerslag op de behoefte aan bedrijfskapitaal.
Meer aandacht voor een cashflowforecast leidt vaak tot meer aandacht voor een efficiënt voorraadbeheer, het opzetten van een strikt debiteurenbeheer en afspraken omtrent het verkrijgen van meer leverancierskrediet.
Voor een gedetailleerde waardebepaling van een handelszaak verwijzen we naar het UNIZO Overnamemarkt begeleidingstraject Advies op maat voor overlaters van een kleine onderneming (eenmanszaak of vennootschap)
Voor een waardebepaling van de aandelen van een vennootschap verwijzen we naar de UNIZO waarderingstool en de opgenomen webinar met toelichting bij de gehanteerde waarderingsmethoden door prof. Eddy Laveren, AMS.
Voor het berekenen van de waarde van een onderneming bestaan er verschillende waarderingsmethodes. Elke methode zal leiden tot een verschillend resultaat, soms met sterk verschillende uitkomsten. Het waarderen is immers geen exacte wetenschap. Het is dus interessant om verschillende methodes te combineren. Zo verkrijgt u het ruimste beeld.
Dàt is wat de UNIZO Waarderingstool u aanbiedt. Een gratis te gebruiken tool waarmee u een inschatting kan maken van de waarde van uw bedrijf of van een bedrijf dat u eventueel wil overnemen. En dit volgens verschillende gehanteerde waarderingsmethodes.
De UNIZO Waarderingstool is er enkel voor ondernemingen met een vennootschapsvorm.
Voor de waardebepaling van een eenmanszaak of overdracht van de handelszaak door een vennootschap kan u beroep doen op het gespecialiseerde KMO-advies van KBC
Wil je hierover meer informatie ?
In het najaar organiseert UNIZO Ondernemersacademie
Een succesvolle bedrijfsoverdracht en toekomstplanning 4 workshops : Vastgoed, successie, pensioen, waardebepaling
Voor iedere zelfstandige ondernemer met een overdracht in het vooruitzicht
Locatie : TER ELST Edegem (provincie Antwerpen)
Data : donderdagnamiddagen 29/10 – 12/11 – 26/11 – 10/12/2020
In deze 4 namiddagsessies blikken we samen met u vooruit op situaties én uitdagingen waarmee u als ondernemer (zowel zakelijk als privé) mee te maken krijgt,