Uit onze ervaringen blijkt dat een al te grote afhankelijkheid van de zaakvoerder-eigenaar één van de grootste struikelblokken is bij het verkopen van de zaak.
Hoe afhankelijker een bedrijf is van één persoon, hoe moeilijker het te verkopen is.
Ook is het moeilijk een correcte waarde te bepalen van zulk bedrijf.
Vandaar ons eerste advies "Denk vroeger aan later"
Start vandaag nog met het overdragen van verantwoordelijkheden. Dit proces kost tijd. Maak daarom een planning op . Ook taken die niet overdraagbaar zijn dienen gedocumenteerd te worden. Breng de aanwezige kennis én knowhow in kaart. (voornaamste klanten, voornaamste leveranciers, procedures, ...)
Er is geen "beste tijd" om een onderneming te verkopen. Zo werkt de ene ondernemer ruim 40 jaar zonder omkijken alleen aan zijn bedrijf. En ziet de andere ondernemer zijn bedrijf als zijn pensioen. Wéér andere ondernemers zien hun bedrijf als een product dat klaar is voor een volgende stap: steeds verder groeien óf net nu verkopen. Zelfs bij een noodgedwongen verkoop bv door gezondheidsproblemen van de ondernemer, is het zinvol over een uitgeschreven procedure-handleiding te beschikken.
In alle gevallen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Niet elke succesvolle onderneming ledit tot een succesvolle bedrijfsoverdracht. Stel persoonlijke doelen. En denk na over een bedrijfsoverdracht binnen de familie, een personeelslid of een gekende zakenrelatie.
Denk eraan om zulke overdracht tijdig bespreekbaar te maken. Ga er niet automatisch vanuit dat je gedroomde overnamekandidaat er onmiddellijk ook zo over denkt.
Voor een volgende stap is een goede voorbereiding nodig om alvast te bedenken wat je ná de verkoop zou willen. Als je de verkoop als pensioen ziet moet je voor jezelf duidelijk maken welke opbrengst je van de verkoop verwacht én of je wel of niet nog een periode aan wilt blijven. (bezoldigd of onbezoldigd ?)
Denk eraan : Het traject ter voorbereiding van een bedrijfsoverdracht duurt altijd langer dan verwacht .
Spreek met personen die je vertrouwt over het verkopen van je bedrijf. Denk aan je partner, accountant, andere ondernemers óf een overname adviseur. Zodra de kogel door de kerk is en de verkoopplannen concreet zijn, kan je kiezen om zelf de zaken op te pakken óf een traject uit te besteden. In beiden gevallen helpt Overnamemarkt je graag verder.
We herhalen onze eerste tip : Zorg ervoor dat je misbaar wordt in je zaak. Hierdoor kan je bedrijf namelijk makkelijker overgenomen worden en haal je wellicht een betere overnameprijs.
Lees ook : https://www.overnamemarkt.be/nl/adviesopmaat
UNIZO Bedrijfsoverdracht: Advies op maat voor overlaters van een kleine onderneming.
Ga voor professioneel en betaalbaar advies bij het overlaten van uw onderneming. Op maat van zelfstandige ondernemers.
Ontvang iedere maand nieuwe tips en advies
Contacteer:
Guido Seghers
Manager NV Overnamemarkt
Willebroekkaai 37:
1000 Brussel
02 212 25 82
0495 59 81 19