Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Hoe kan ik de overnemer van mijn bedrijf helpen om de overnamefinanciering rond te krijgen?

Regelmatig ontvangt Overnamemarkt opmerkingen van  ontgoochelde overlaters van hun bedrijf " Ik heb een overnemer voor mijn zaak gevonden, maar hij krijgt zijn financiering niet rond" Heel dikwijls gaat het om lang aanslepende onderhandelingen waarbij u als overlater hulpeloos op nieuws zit te wachten. Vervelend is achteraf vast te stellen dat de kandidaat overnemer fundamenteel niet-kredietwaardig is. 

TIP 1 :Controleer vooraf de financiële gezondheid van iedere kandidaat die om meer informatie over uw zaak verzoekt, zoniet worden vaak vele uren voor niets besteed.

Dit kan eenvoudig aan de hand van een kredietrapport. Als onderdeel van het begeledingstraject ADVIES OP MAAT VOOR OVERLATERS VAN EEN KLEINE ONDERNEMING wordt standaard een GRAYDON rapport opgevraagd van iedere kandidaat-overnemer die een contactformulier invult.

Een GRAYDON rapport  biedt toegankelijke en gedetailleerde informatie over alle bedrijven in België. Een uitgebreid bedrijfsrapport bevat enerzijds statische informatie uit officiële bronnen, zoals bijvoorbeeld de jaarrekening. Anderzijds vindt u er actuele en betrouwbare informatie in terug op basis van betalingservaringen. GRAYDON analyseert al deze gegevens en zet ze om in eenvoudig te interpreteren scores (Multiscore). Dit geeft  u snel een prima en genuanceerd beeld van het risico- en het groeiprofiel van de onderneming. Vennootschap of eenmanszaak.  Want ook als er geen jaarrekening beschikbaar is, valt er heel wat te vertellen over deze entiteiten. Zo weet u altijd met wie u zaken doet.

 

Wat kan u zelf doen om de  kredietverleninig  van uw overnemer te versnellen?

Volgende elementen geven inzage in de criteria die vaak gehanteerd worden door de kredietverstrekkers:

 

TIP 2 : Wees transparant

1. Uw  over te nemen bedrijf is  zichtbaar, fundamenteel "gezond":

- de cijfers van uw zaak zijn  helder, de jaaromzetten zijn stabiel,  de winstbronnen zijn duidelijk

- er zijn geen liquiditeitspaningen, geen achterstallen bij leveranciers en openbare besturen (BTW, RSZ, belastingen, .. ) 

- uw zaak  functioneert +/- autonoom :  uw dagelijkse aanwezigheid in het bedrijf is niet strikt noodzakelijk

- uw zaak heeft een goede rating bij haar bankiers en een gunstig GRAYDON rapport  (Multiscore)

- De infrastructuur van het bedrijf is in orde : Er zijn de eerste jaren geen extra investeringen nodig.

-  uw motivatie  om nu te verkopen, is helder

2.  De gevraagde overnameprijs  is "redelijk"

-  Redelijk = de overnameprijs kan binnen 5 à 7 jaar terugbetaald worden uit de courante vrije  cash flow van het bedrijf.(indien de overnameprijs vooral bestaat uit vastgoed is een langere terugbetalingstermijn te verantwoorden)

3. Bent u bereid om zelf een deel van de financiering te verstrekken ? 

- Theoretsich bestaat de mogelijkheid om te werken zonder overnamefinanciering en volledig beroep te doen op gespreide betaling of  huurkoop. Dit raden we echter ten stelligste af. Het risico dat de  overnemer later in gebreke blijft is moeilijk te beoordelen. Ook indien u als  verkoper bij wanbetaling opnieuw in het bezit zou gesteld worden van de handelszaak (huurkoop) blijft het risico onverantwoord hoog:  De handelszaak is mogelijk kort na de overdracht  reeds volledig verloren gegaan. Bovendien bestaat het  risico dat de overnemer de gespreide betalingen niet voldoet omwille van "niet conforme levering" : Bv later vastgestelde voorraadverschillen;  betwistingen met de klanten die hun oorsprong vinden voor de overdrachtsdatum (...) In zulke gevallen wordt het zeer moeilijk om alsnog via de rechtbank betaling op te eisen.

Het kan wel overwogen worden om een deel van de overnameprijs (bv 20%) uit te stellen. Nl.  totdat alle andere kredieten terugbetaald zijn, en alle andere afspraken werden nagekomen.  In zulk geval spreekt men van een achtergestelde lening. Een door de verkoper verstrekte achtergestelde lening wordt vaak aangeduid met de Engelse term "vendor loan" .  Dit biedt meer vertrouwen aan  de bankiers.Een door advocatenkantoor Marlex opgestelde modelovereenkomst vendor loan kan je hier downloaden

TIP 3  Help de overnemer door hem te informeren over een mix van alternatieve  financieringsbronnen. (win-winlening, co-financiering,.. )

Je kan de overnemer alvast doorverwijzen naar UNIZO GO4FINANCE = individueel begeleidingstraject voor ieder ondernemer die op zoek is naar kapitaal.

Dit UNIZO  begeleidingstraject bestaat uit 7 expertise uren – gespreid over 2 of 3 gesprekken.Dankzij de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen  biedt UNIZO het volledige begeleidingstraject Go4Finance aan voor slechts 200 euro excl. btw 

Deze folder kan je alvast aan je kandidaat overnemer bezorgen: 
https://www.overnamemarkt.be/nl/financiering/detail/go-for-finance

 

Guido Seghers
Manager NV Overnamemarkt
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
02 212 25 82
0495/59 81 19

guido.seghers@overnamemarkt.be

 

 

 

Ontvang iedere maand nieuwe tips en advies over bedrijfsoverdracht

 

 

Hoe kan ik de overnemer van mijn bedrijf helpen om de overnamefinanciering rond te krijgen?