Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

3 Goede reflexen tegen bedrog - Misbruik melden

Bij Overnamemarkt willen we graag dat je succesvol en veilig kunt handelen.

>1.000 Kopers en verkopers  met goede bedoelingen bezoeken dagelijks Overnamemarkt op zoek naar  een goede overnamedeal.

Helaas zijn er ook enkele mensen die proberen om misbruik te maken van je vertrouwen. Meen je dat je het slachtoffer bent geworden van misbruik? Klik op onderstaande knop en bezorg ons je verhaal - Geef zoveel mogelijk details en vermeld in ieder geval jouw contactgegevens.

Misbruik melden

 

Bij Overnamemarkt willen we dit zo mogelijk verhinderen en willen we vermijden dat malafide makelaars en of ondernemers je  "luchtkastelen" verkopen.

We delen graag enkele eenvoudige tips zodat je met nog meer zekerheid en plezier kunt surfen op Overnamemarkt om een gedroomde overname opportuniteit te vinden .

Met gezond verstand kan je alvast  heel wat problemen voorkomen.

1. Blijf kritisch

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat vaak ook zo. 

2. Weet met wie je handelt

Handel je rechtstreeks met eigenaar of via een tussenpersoon?

Vraag bij een eerste contactname bijvoorbeeld steeds naar de eigendomstitel (inzage aandelenregsiter) of mandaat van de tussenpersoon. 

Komt de naam van de tussenpersoon voor op de lijst  Overnamebegeleiders op Overnamemarkt  ? Gaat het om een niet-geregistreerd tussenpersoon?. Check de naam  ook via Google, sociale media of  internet. 

Bij twijfel : neem contact met info@overnamemarkt.be

Maak duidelijke afspraken over de plaats van eerste ontmoeting. Het is niet abnormaal dat de verkoper omwille van discretie de eerste afspraak liever niet op het bedrijf heeft. Spreek in dat geval dan af op een vertrouwde plaats. Bijvoorbeeld in het kantoor van de boekhouder, een kantoor bij een benzinestation, postkantoor of bank. Neem je eigen boekhouder, een vriend of kennis mee als adviseur als je dat kan geruststellen.

3. Betaal geen voorschotten - betaal op moment bedrijfsoverdracht

Bij overdracht eenmanszaak of handelszaak : door een natuurlijk persoon (eenmanszaak) of de overdracht van het geheel van handelsactiviteiten (handelsfonds) door een vennootschap  is de regel dat alleen de lopende overeenkomsten die noodzakelijk zijn om de handelsactiviteit te kunnen voortzetten en het cliënteel te kunnen aantrekken, worden overgedragen.

Overdracht van een handelszaak omvat volgende elementen  :

  • overname van het cliënteel,
  • de handelsnaam,
  • het logo ,
  • de telefoon, de website, de domeinnaam
  • het materieel, de uitrusting en de voorraden
  • verderzetting van de handelshuur.

Dit kan met een gewone onderhandse overeenkomst (zonder tussenkomst notaris of andere ambtenaar)
Eventuele eigendomsoverdracht van het  bedrijfsgebouw  dient  in ieder geval via een authentieke akte voor een  notaris te worden verleden. In zulk geval kan je best de eigendomsakte van het bedrijfsgebouw samen met de overdracht van het handelsfonds door de notaris laten verlijden. 

Bij overdracht aandelen : bij overdracht aandelen gaat de bedrijfsoverdracht in op moment van overschrijving in het aandelenregister – Ook hier is er  geen tussenkomst notaris vereist.

Het is in ieders belang dat de betaling & overdracht aandelen op één en hetzelfde moment gebeurt (de “closing” in het jargon)

Ontslag en kwijting bestaande bestuurders en aanstelling nieuwe bestuurders, wijziging volmachten op bankrekeningen etc. volgen  daarna.

Voor meer informatie over het onderscheid tussen overdracht aandelen of overdracht handelszaak verwijs ik naar onze rubriek Tips & Advies

 

Voor meer informatie over  overnamefinanciering ga je naar onze rubriek Financiering.

 

Ontvang iedere maand nieuwe tips en advies over bedrijfsoverdracht

 

Met vriendelijke groeten,

Guido Seghers
Manager Overnamemarkt.be
02 212 25 82
0495 59 81 19

Met de expertise van UNIZO

3 Goede reflexen tegen bedrog - Misbruik melden