Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Welke vragen stellen bij overname bedrijf? - 5 verschillende manieren om een bedrijf over te nemen

Als  startende ondernemer kan je ipv volledig nieuwe zaak op te zetten, ervoor kiezen om een bestaand bedrijf over te nemen.  Dat heeft een aantal onbetwitsbare voordelen :  een gevestigd bedrijf heeeft reeds bestaande klanten, bekwaam personeel en vaak is de vorige bedrijfseigenaar graag bereid om je als coach te begeleiden.

 

+40  bedrijven en handelszaken te koop na begeleiding door Overnamemarkt.be

In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten bedrijfsovernames: 

  1. MBO
  2. MBI
  3. Familale overdracht
  4. klassieke bedrijfsoverdracht 
  5. Geleidelijke overdracht via een participatie als meewerkend vennoot

1. . De Management Buy-Out (MBO)

Werk je momenteel als leidinggevende in een onderneming? Indien je de aandelen van de huidige eigenaars kan verwerven, spreken we van een MBO.

Bij een Management Buy-Out (MBO) wordt een bedrijf  overgenomen door de bestaande manager(s) van die onderneming.

Het is voor de bestaande aandeelhouders een aantrekkelijk alternatief voor de verkoop aan een derde partij. De transactie gaat (veel) sneller omdat er geen tijd nodig is voor het opsporen van kandidaat-kopers en de due diligence is meestal veel beknopter.

Vraag in ieder geval advies  bij een vertrouwde, bekwame accountant, fiscalist of jurist of kies uit onze  lijst  overnamebegeleiders, alfabetisch gerangschikt per provincie en per beroepsgroep (accountnats, advocaten, overnamebemiddelaars etc.)

2. . De Management Buy-In (MBI)


Ben je niet werkzaam voor het bedrijf waarin je interesse hebt, maar wil je via het verwerven van de aandelen de bedrijfsleiding voeren? Dan spreken we over  Management Buy-In (MBI). Hierbij neem je  de onderneming geheel of gedeeltelijk over. Het komt vaak voor dat financiers (private equity) samen met de nieuwe manager  een participatie  nemen in het bedrijf, omdat de overnamesommen nu eenmaal vaak te hoog zijn voor één privé persoon. 

Bekijk hier video-interview (7 min.) over overnamefinanciering. Lees verder onder de video

 

Ben jij een ideale kandidaat voor een MBI? :

  • Heb je ruime ervaring in de sector ?
  • Heb je reeds ervaring als leidinggevende ? 
  • Ben je gebeten door ondernemerschap?
  • Beschik je over voldoende startkapitaal ?

 

3. Familale bedrijfsoverdracht 

Ongeacht de grootte wordt een onderneming beschouwd als  een familiebedrijf, als:

  1. De meerderheid van de aandelen in het bezit zijn  van  natuurlijke personen  die een familiale band hebben. De meerderheid van de aandelen en de stemreechten zijn  in handen  zijn  van echtgenoten, ouders, kinderen of directe erfgenamen.
  2. Ten minste één vertegenwoordiger van de familie of verwanten is formeel betrokken bij het bestuur van de onderneming.

Behoor je tot zulke een familie ? 

Als je plannen hebt om de aandelen van het  familiebedrijf over te nemen, zullen emotionele aspecten een (nog) groteree rol spelen dan bij een klassieke bedrijfsoverdracht.

Uit onderzoek blijkt dat overlaters die eerst de mentale processen doorlopen nadien sneller en doeltreffender handelen bij het uitwerken de financiële, fiscale en juridische aspecten van hun bedrijfsoverdracht. Tevens is gebleken dat overnames waarbij de bedrijfstructuur vooraf goed in kaart is gebracht, succesvoller verlopen.

Anderzijds blijkt uit academisch onderzoeek dat familiale aandeelhouders  in veel gevallen geneigd zijn het familiebedrijf  goedkoper van de hand te doen aan een lid van de familie dan bij verkoop aan een derde partij (15%).

 

4. De klassieke bedrijfsoverdracht

Bij een overname  willen de aandeelhouders van een bedrijf door de aankoop van een andere onderneming, het eigen bedrijf sneller laten groeien of strategisch versterken.

Door overname van een bedrijf met een bepaalde expertie of marktpositie, hoeft de eigen onderneming deze expertise of marktpositie niet zelf op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een Vlaamse onderneming  die dankzij een strategische overname in Wallonië een bijkomende markt van kan aanboren en via die weg ook haar eigen producten vlotter kan exporteren naar Frankrijk. 

Bij iedere  overname  is een stapsgewijze aanpak essentieel :

  • 1. strategie bepalen,
  • 2. grondige marktanalyse,
  • 3. professionele  onderhandelingen, 
  • 4. overnamefinanciering 

5. De geleidelijke overname via participatie als meewerkend vennoot

Tot slot is het ook mogelijk om te kiezen voor een geleidelijke bedrijfsovername. Dit kan een oplossing zijn indien je niet gelijk de financiële middelen hebt om de aankoop in één keer te voldoen.

Bij zulke stapsgewijze bedrijfsoverdracht blijft de verkoper nog geruime tijd aan boord als meerderheidsaandeelhouder - eventueel 50/50

In  ieder geval is  een samenwerkingsverband tussen kopende en  verkopende partij hier nog belangrijkeer dan bij een klassieke bedrijfsoverdracht.

Je kunt op verschillende manieren een bedrijf geleidelijk overnemen, zoals een overname als stille vennoot. Lees hierover meer 10 Tips voor succesvol samenwerken met een stille vennoot geschreeven vanuit het perspectief van de verkoper.

 

Ontvang iedere maand nieuwe tips en advies

Contacteer:

 

Guido Seghers

 

Guido Seghers

Manager NV Overnamemarkt

Willebroekkaai 37:

1000 Brussel

02 212 25 82

0495 59 81 19

 

 

 

 

 

Welke vragen stellen bij overname bedrijf? - 5 verschillende manieren om een bedrijf over te nemen