Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Bedrijfsvastgoed in Coronatijden


Het bedrijfsvastgoed is vaak de belangrijkste activapost van een onderneming.
De bedrijfsovername wordt vaak beter haalbaar indien het bedrijfsvastgoed afzonderlijk wordt verkocht (aan investeerder) of afzonderlijk te huur wordt aangeboden.
Ook indien overname van de handelszaak niet haalbaar blijkt, blijft het bedrijfsvastgoed een vaste waarde (eventueel met een andere bestemming).


Onder  rubriek bedrijfsvastgoed op Overnamemarkt.be vindt u volgende types :

  • Industriële gebouwen
  • Kantoren
  • Loodsen en magazijnen
  • Opbrengsteigendommen
  • Winkelruimte
  • Woningen voor gemengd gebruik
  • Bedrijfsterreinen
  • Horecapand

Gevolgen van de coronacrisis op de overnamemarkt en het bedrijfsvastgoed


Door de coronacrisis vallen sommige  bedrijven stil  waardoor panden sneller leeg komen te staan. Kleinere en zwakkere zaken  krijgen het moeilijk , waardoor meer zaken op de markt gaan komen. Een groter aanbod impliceert doorgaans een daling van de prijzen en/of handelszaken  die langer te koop gaan staan.  Sommige sectoren zijn harder getroffen en zullen financiële reserves kwijt zijn of geconfronteerd worden met een traag herpakkende vraag. Soms is er interesse  van ontwikkelaars om zulke panden  op te kopen en te herontwikkelen.

Een succesvolle commerciële activiteit zal - ook op lange termijn -  de beste garantie bieden op weerkerende  inkomsten nl. correct betaalde huurgelden (geen huurachterstallen).


De eigenaar-investeerder  rekent op een hoger rendement en minder werk met een verhuurd commercieel pand dan met een verhuurde woning. Huurders van goed gelegen commerciële panden doen er namelijk alles aan om zolang mogelijk in het pand te kunnen blijven, kwestie van het opgebouwde klantenbestand niet te verliezen. De huuropbrengsten van commercieel vastgoed liggen hoger dan residentieel vastgoed Daarnaast is een commercieel verhuurcontract natuurlijk ook flexibeler. De eigenaar kan  sneller het contract verbreken bij niet-betaling én kan  bovendien bepaalde afspraken vastleggen over wie de kostprijs van renovatiewerken moet dragen of wie de belasting op onroerend goed zal moeten betalen. In beide gevallen kan de eigenaar, mits onderling akkoord uiteraard, deze onkosten doorschuiven naar de huurder.

In een periode van  hoogconjunctuur hebben bedrijven meer  uitbreidingsplannen (via autonome groei, of via fusies en overnames)  Het lijkt erop dat  grotere investeringen zoals  ontwikkeling van nieuwe  moderne bedrijfsgebouwen worden uitgesteld – ten voordele van bestaande panden
Het is altijd al zo dat  om een zware investering te kunnen doen, de economische vooruitzichten gunstiger moeten zijn : is er een dringende behoefte om uit te breiden of te verhuizen naar een groter pand een voorwaarde voor groei en kan die investering financieel afgelost worden?
Businessplannen moeten herbekeken worden in het licht van de nieuwe realiteit maw een totaal andere situatie als voor de coronacrisis.


Welk  zal het  effect zijn op de markt van bedrijfsvastgoed ?


1. vertraging  bij de commercialisatie van nieuwe projecten.
2. Voorzichtig herstel ?  Eerder  interesse  in een  huurpand, in plaats van te investeren in een kooppand. Huren biedt het voordeel dat er geen financiële reserves worden aangesproken terwijl de flexibiliteit groter  is.
3. Investeringsmarkt voor bedrijfsvastgoed kan  meer investeerders aantrekken die dit type panden kopen. Dus een mogelijke evolutie van eigenaar-gebruikers naar  vastgoed beleggers en hun huurders.
4. Beschikbaarheid van bankkredieten ? De overname- en  de vastgoedmarkt is sinds jaar en dag sterk afhankelijk  van de bankiers om investeerders te ondersteunen bij hun overname of aankoopplannen  Vraag is  of en hoe banken hun kredietpolitiek zullen handhaven. Dankzij de zeer lage basisrente -die  hopelijk nog lang zo laag zal blijven -  gaan we ervan uit dat voldoende financiering beschikbaar blijft voor  vastgoedinvesteringen .

Welk  zal de rol zijn van de overheden mbt  de markt van bedrijfsvastgoed ?

Reactie van de overheden op middellange termijn is onzeker Het is immers zo dat de toegebrachte economische schade op de economie in haar geheel  door iemand moet betaald worden. De overheid zal haar staatsschuld verder zien doorstijgen. Hierdoor kan vrees ontstaan voor hogere  inflatie en of hogere fiscaliteit

Positieve elementen van de coronacrisis .


• Telewerk is een blijver :  minder  tijdrovende verplaatsingen  - efficiëntere vergaderingen;
• Het even verplicht op de pauzeknop indrukken doet veel mensen bewuster leven
• Aandachtpunten zoals energiezuinigheid van gebouwen zijn wat naar de achtergrond geschoven maar blijven overeind
• We beseffen het belang van lokaal produceren en lokaal winkelen; Winkelhieren 

• Zelfs met een lockdown zorgt het online gebeuren ervoor dat we perfect kunnen blijven functioneren; we missen de gezelligheid van het shoppen maar de goederen worden netjes thuis afgeleverd.


Concluderend kunnen we stellen dat we een positief  toekomstbeeld hebben van de overnamemarkt en winkelvastgoed.

Bedrijfsvastgoed in Coronatijden