Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

De waardering van een onderneming als basis voor een familiale overdracht. (Bron: KBC)

Op vandaag zien we dat ongeveer de helft van de ondernemingen familiaal worden verdergezet.   Iets waar onze ondernemers zeer trots op mogen zijn.  Immers hun levenswerk blijft binnen hun gezin / familie.
Maar het is niet altijd evident om dit gedeelte van het familiaal vermogen over te dragen.  Bij een familiale overdracht spelen immers veel factoren een rol:

- De gezinssamenstelling. 
Zijn er meerdere kinderen en welke wensen de zaak verder te zetten?
Hoe kijken de overnemers naar de onderneming, maar ook wat is het beeld van de andere kinderen over de waarde van de onderneming.

- Hoe groot is het vermogen van de ouders? Hebben ze voldoende leefgeld voor de volgend jaren of komt dit uit de waarde van de onderneming.

- Welke elementen zitten in de onderneming (onroerend, beleggingen) die kunnen worden toebedeeld aan de kinderen die de onderneming niet verderzetten?

- En wat met het bedrijfspand?  Vaak de grootste investering die een familiale onderneming omvat. 

   
Een goede analyse omvat niet alleen de bepaling van de waarde van de onderneming, maar is de basis voor de structurering van de overdracht.


Laten we even volgend voorbeeld nemen:


De onderneming XQZ werd opgesplitst in een werkvennootschap en een patrimoniumvennootschap.    Het gezin heeft 3 kinderen: Mieke, Jef en Arthur.   Mieke heeft haar interesse in de zaak getoond en de ouders willen de overdracht regelen. 

De waarde van de werkvennootschap bedraagt 500.000 euro en deze van de patrimonium- vennootschap 1.000.000 euro.   Er werd beslist om aan alle kinderen te schenken.  Mieke krijgt de aandelen van de werkvennootschap.  Arthur en Jef krijgen elk 50% van de patrimoniumvennoot-schap. Cijfermatig werden alle kinderen gelijkberechtigd.

Maar dient het bedrijfsonroerend op termijn ook niet bij Mieke terecht te komen?   Wat zijn Jef en Arthur met de aandelen van de patrimoniumvennootschap?  Hoe kunnen zij hier gelden uithalen?   En wat als Mieke de aandelen van de patrimoniumvennootschap wil overnemen?  Ze dient dan én huur te betalen vanuit de werkvennootschap én gelden te generen voor de overname van de aandelen van Jef en Arthur.

Je voelt het al, cijfermatig gelijkberechtigd, maar toch verschillend.  

Een goede waardebepaling en analyse omvat de basis voor een langetermijnoplossing.  Een goede familiale regeling omvat niet alleen de verdeling op korte termijn maar een oplossing op korte én lange termijn.   Elke familiale situatie is verschillend.

Stel daarom niet uit om de toekomst van je onderneming in kaart te brengen en vanuit de waarderingsanalyse een concrete planning in structuur en tijd op te maken.
De KMO-adviseurs van KBC Bank zijn de geschikte partners om u bij zowel bij de waarderingsanalyse als de structurering te ondersteunen.

Wenst u hierover meer informatie of in contact gebracht worden met één van de KMO-adviseurs KBC, bezorg ons uw contactgegevens 

Klik hier voor aanvraag KMO adviesgesprek

Gespecialiseerd KMO-advies biedt u individueel advies om u op verschillende sleutelmomenten te helpen een optimale en doordachte keuze te maken. Voor zulk  gepersonaliseerd fiscaal-juridisch advies werkt Overnamemarkt nauw samen met het team KMO-adviseurs  van KBC Ondernemen.

Overdracht en waardebepaling van uw onderneming

Klik hier voor aanvraag waardebepaling KMO

Of stuur een mail aan Kmo-advies@kbc.be


https://www.kbc.be/ondernemen/nl/product/expertadvies/kmo-advies/je-onderneming-overlaten.html

 

 

De waardering van een onderneming als basis voor een familiale overdracht. (Bron: KBC)