Deze zomer werd het bedrijf Vos uit Hoeselt overgenomen. Stichter Christian Vos (83) gaf daarmee de onderneming die hij 58 jaar geleden stichtte, uit handen. Hoe ging dat? En wat kwam er allemaal bij kijken?
Christian Vos verkocht al sinds 1962 elektrische en elektronische auto-accessoires, vooral aan groothandelaars en auto-importeurs. “Mijn echtgenote was al langer aan het vragen om te stoppen”, zegt hij. “Maar zelf was ik er nog maar een goede twee jaar “mentaal klaar” voor (lacht).”
De kinderen van Christian hadden ofwel een eigen zaak of geen interesse om zaakvoerder te worden. En dus moest naar een externe overnemer worden uitgekeken. “Ik ben met verschillende brokers en bemiddelaars in contact gekomen, maar vaak wilden die al meteen 5.000 euro forfaitkosten aanrekenen, bovenop hun fee van 200 euro per uur”, vertelt Christian. “Daar had ik geen zin in. Via mijn zoon ben ik dan bij UNIZO Bedrijfsoverdracht terechtgekomen. En zo is het dossier eigenlijk in een stroomversnelling terechtgekomen. Via KBC is dan een evaluatie van de handelswaarde gedaan. En dan werd de zaak op het platform Overnamemarkt.be gezet.”
“Ons begeleidingstraject bestaat eigenlijk uit drie stappen”, zegt Guido Seghers van Overnamemarkt. “We kijken allereerst of het bedrijf wel overdraagbaar is en of het attractief is voor potentiële overnemers. Voor de eigenaars is dat vaak al een confronterende stap. Daarna doen we een waardebepaling. Dat is vaak een behoorlijk complexe boekhoudkundige oefening, waarbij we inderdaad ook beroep doen op experts van KBC. De kmo-adviseurs van KBC Bank stellen het waarderingsrapport op en bespreken dit uitgebreid met de ondernemer. Het basisidee is altijd: brengt deze vennootschap genoeg cash in het laatje om de overdracht op een aanvaardbare periode (reken vijf à zeven jaar) terug te betalen. En de derde stap in het proces is na te gaan welk potentieel er nog in het bedrijf zit. Zijn nieuwe procedures of markten mogelijk? Liggen er ergens synergiën?”
Ongeveer een half jaar nadat Christian de overnameprocedure in gang zet, wordt deze afgerond: een ondernemer uit de streek, die in ongeveer dezelfde branche actief was, lijft zijn bedrijf in. “We hebben verschillende kandidaten ontmoet, soms heel goede mensen maar soms ook mensen met meer ambitie dan centen. Nu goed, voor mij was de absolute topprijs voor het bedrijf krijgen niet mijn grootste bekommernis. Ik wilde vooral een overnemer van wie ik wist dat hij het bedrijf zou kunnen verderzetten.”
De overname heeft het leven van Christian wel stevig veranderd. Hij heeft nu bijvoorbeeld een pak meer tijd voor zijn hobby’s (bonsai-bomen, fotografie, zendamateur zijn,…). Hoewel: “Ik ben nog tot het einde van het jaar elke dag op de zaak”, zegt hij. “Dit is een deel van mijn leven geweest. Van de ene op de andere dag stop zou ik niet kunnen, ik moet het nog altijd een beetje leren loslaten (lacht).”
Getuigenis gepubliceerd op 2 november in FOKUS in het kader van de Week van de Bedrijfsoverdracht
Klik hier voor meer informatie over UNIZO Bedrijfsoverdracht :Advies op maat voor overlaters van een kleine onderneming ®
Guido Seghers
Manager NV Overnamemarkt
Willebroekkaai 37, 1000 Brussel
guido.seghers@overnamemarkt.be
+32 2 212 25 82
+32 495 59 81 19