Even ons geheugen opfrissen : In 2013 verhoogde de regering de liquidatiebelasting van 10% naar 25%. Alle tot dan toe opgebouwde reserves kon je omzetten in kapitaal, mits direct 10% te betalen.(art 537 WIB) Een KMO kan dan, na een wachtperiode van 4 jaar, de gelden uit de vennootschap halen zonder bijkomende belastingen via een kapitaalvermindering. Heel wat medische vrije beroepers hebben deze mogelijkheid aangegrepen.
“ Vier jaar geleden heb ik mijn kapitaal verhoogd door mijn reserves te incorporeren. Doe ik er goed aan om vandaag dat geld uit de vennootschap te halen ? Moet ik dan terug naar de notaris? Wat zijn eigenlijk mijn mogelijkheden ?”
Afhankelijk van uw persoonlijke situatie heeft u verschillende mogelijkheden. We sommen de meest courante mogelijkheden op.
- U beschikt over de nodige liquiditeiten en heeft die niet direct nodig binnen uw bedrijf. Dan kan u inderdaad via de notaris overgaan tot een kapitaalvermindering. Als privé persoon ontvangt u dan belastingvrij direct een mooie som , die u kan beleggen of aanwenden zoals u zelf wenst…
- Maar ook als de vennootschap de gelden niet volledig heeft staan, kan u toch al via de notaris de kapitaalvermindering laten doorgaan. In feite heeft u, als aandeelhouder, dan een schuldvordering op uw bedrijf. Dit noemen we een rekening courant. De vennootschap kan u dan in de komende jaren geheel of gedeeltelijk terugbetalen. Weerom : dit geld komt 100% belastingvrij tot bij de zaakvoerder, wat een stuk beter is dan de 70% die je van een dividend overhoudt.
- Stel dat u nu overgaat tot kapitaalvermindering, zonder dat u de gelden volledig hebt staan, dan is er nog een mogelijkheid : de zaak kan een lening aangaan, en de zaakvoerder onmiddellijk direct uitbetalen. …
- Een kapitaalvermindering kan ook via een uitkering in natura , u kan met andere woorden bestaande beleggingen uitkeren aan de aandeelhouders.
- De kapitaalvermindering kan zelfs in bepaalde gevallen aanleiding geven om het onroerend uit de vennootschap te halen !
- Denkt u erover om over enkele jaren volledig te stoppen? Dan kan het best nuttig zijn om nog even te wachten….
Het spreekt voor zich dat dergelijke ingrepen telkens verschillende fiscale en juridische gevolgen hebben. Een kapitaalvermindering heeft mogelijks gevolgen voor de solvabiliteit van uw bedrijf, voor het maximaal belegbare bedrag, voor het behoud van het verlaagd vennootschapstarief, meerwaardetaxatie, notionele intrestaftrek, enz.
KBC beschikt over experten die u kunnen bijstaan in uw keuze.
Voor een volledige benadering in de diepte kan u een gesprek met een KMO adviseur aanvragen. (kostprijs 300 € plus BTW) Op een sleutelmoment zeker geen overbodige luxe !
Voor de aanpak van bestaande en toekomstige beleggingen binnen uw bedrijf, kan u kosteloos terecht bij onze Experten Vermogensopbouw Ondernemen. (EVO)
Tip : wist u dat u ook de huidige winsten fiscaalvriendelijk uit de vennootschap kan halen ? Dit gebeurt door de aanleg van een liquidatiereserve. Onze EVO helpt u graag op weg.