Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Hoe Verkoop je een Seizoensgebonden Handelszaak? Timing, Strategie en Voorbereiding tot Succesvolle Verkoop

De potentiële kopers, de timing van de verkoop, de voorbereiding en administratie die je nodig hebt voor een succesvolle verkoop, verschillen wanneer je een seizoensgebonden bedrijf verkoopt.

Wat maakt een seizoensgebonden bedrijf anders?
Terwijl de meeste bedrijven typisch pieken en dalen kennen, heeft een seizoensgebonden bedrijf meestal één hoogseizoen waarin het het grootste deel van zijn omzet verdient en een laagseizoen waarin er weinig verkopen zijn of het bedrijf verlies maakt.

Het hoogseizoen kan een paar weken of maanden duren, meestal gebaseerd op het weer, feestdagen, of evenementen rond een bepaalde periode.

Voorbeelden van seizoensgebonden handelszaken en bedrijven zijn onder meer:

  • Wintersport uitrusting
  • Kerstbomen of kerstversieringen
  • Carnavalkostuums (verkoop of verhuur)
  • Campings
  • Waterpretparken

Wat seizoensgebondenheid zo cruciaal maakt voor de verkoop van een bedrijf, is dat kopers een beperkte tijd hebben om de verkoopprijs terug te verdienen.

Timing is alles bij het verkopen van een seizoensgebonden bedrijf
Eigenaars van seizoensgebonden bedrijven willen meestal verkopen vlak na hun drukke seizoen om zoveel mogelijk cashflow en winst te behalen. Maar kopers willen juist kopen vlak voordat het drukke seizoen begint om snel genoeg werkkapitaal te genereren om hun nieuwe bedrijfskosten te betalen. Ze hebben slechts een korte periode, dus als ze een seizoensgebonden bedrijf kopen tijdens de rustige periode, hebben ze mogelijk niet genoeg werkkapitaal om werknemers te betalen, voorraad te kopen of andere kosten te betalen. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk uit eigen zak moeten betalen of een lening moeten afsluiten om die kosten te dekken.

Kopers die een bedrijf overnemen tijdens de rustige periode zullen meestal een lagere koopprijs bieden om de kosten die ze moeten betalen tot het bedrijf op gang komt, te compenseren.

Voor- en nadelen van het verkopen van een seizoensgebonden bedrijf buiten het seizoen
Kopers en verkopers hoeven het niet per se oneens te zijn over de timing van een verkoop. Een lagere "buiten seizoen" aanbieding en een hoger bod aan het begin van het hoogseizoen,  kunnen uiteindelijk gelijkwaardig zijn.

Stel je voor dat je een bedrijf hebt dat seizoensgebonden goederen verkoopt zoals paasei verfsets, carnaval verkleedkostuums, enz. Je ontvangt twee aanbiedingen voor je bedrijf. Een koper wil sluiten zin februari /maart om van het seizoen te profiteren en biedt 150.000 om het bedrijf te kopen. De andere koper is bereid om na het seizoen af te sluiten en biedt 100.000.

Verkopen aan de eerste koper betekent waarschijnlijk dat je voorraad moet kopen en werknemers moet inhuren en betalen voordat de verkoop wordt afgerond. Je moet mogelijk ook geld uitgeven aan onderhoud, zoals het vernieuwen van je bord en het bijwerken van je website. Deze kosten kunnen de hogere verkoopprijs die de koper biedt compenseren.

Verkopen tijdens het laagseizoen geeft je ook meer tijd om je bedrijf voor te bereiden op verkoop. Omdat je het bedrijf niet zo hoeft te runnen als tijdens het hoogseizoen, kun je de rustige periode gebruiken om verbeteringen aan te brengen om de waarde van je bedrijf te verhogen. Je hebt dan ook meer tijd om alle noodzakelijke documenten te verzamelen

Een potentieel nadeel van het verkopen van je bedrijf tijdens het laagseizoen is de begeleiding na verkoop overeenkomst die je met de koper bereikt. Kopers willen meestal een vorm van begeleiding / samenwerking tijdens het drukke seizoen om zo'n volledig mogelijk inzicht in de werking van het bedrijf te krijgen. Als je de verkoop tijdens het laagseizoen afsluit, is het waarschijnlijk dat de koper zal eisen dat je beschikbaar bent om begeleiding te bieden en vragen te beantwoorden tijdens het hoogseizoen, wanneer de meeste vragen of problemen zich zullen voordoen. Als verkoper wil je misschien het bedrijf volledig loslaten zodra de verkoop wordt afgerond, en je hebt die optie mogelijk niet als je verkoop plaatsvindt in het laagseizoen.

Het verkopen van een seizoensgebonden bedrijf
Net als bij elk ander type bedrijf vergt het verkopen van een seizoensgebonden bedrijf voorbereiding, vindingrijkheid en geduld.

Je seizoensgebonden bedrijf voorbereiden op verkoop
Terwijl het bijhouden van financiële gegevens per jaar of kwartaal meestal prima is voor het verkopen van andere bedrijven, willen kopers van seizoensgebonden bedrijven een verkoopoverzicht per week zien. Je moet ook maandelijkse winst- en verliesrekeningen, balansen, en maandelijkse voorraadniveaus voorbereiden.

Kopers willen ook zien dat je je uitgaven buiten het seizoen hebt beheerst. Bekijk je boeken om ervoor te zorgen dat je onnodige kosten elimineert en vereiste kosten tot een minimum beperkt, zodat je balans er goed uitziet voor potentiële kopers.

Voorraadbeheer is essentieel voor een succesvol seizoensgebonden bedrijf. Doe afstand van eventuele overtollige voorraad na het hoogseizoen, door het te verkopen aan andere bedrijven of het aan te bieden via alternatieve kanalen  tegen een forse korting.

Kopers identificeren
Kopers voor seizoensgebonden bedrijven zullen waarschijnlijk verschillen van die voor het hele jaar door bedrijven. Sommige kopers zullen gewoon niet geïnteresseerd zijn in een seizoensgebonden bedrijf, dus je potentiële kopersgroep is waarschijnlijk ook kleiner.

Aan de andere kant kan een seizoensgebonden bedrijf kopers aantrekken die niet geïnteresseerd zijn in een fulltime bedrijf. Studenten bijvoorbeeld, kunnen interesse hebben in het bezitten van een zomerseizoen handelszaak dat hun studie tijdens het schooljaar niet belemmert.

Een andere potentiële kopersgroep voor je seizoensgebonden bedrijf zijn eigenaars van kleine bedrijven die andere seizoensgebonden bedrijven bezitten. Netwerken met andere eigenaars van seizoensgebonden bedrijven kan helpen bij het identificeren van potentiële kopers voor je bedrijf.

Je seizoensgebonden bedrijf op de markt brengen
Nadat je een profiel hebt ontwikkeld van de meest waarschijnlijke kopers voor je seizoensgebonden bedrijf, breng het op de markt via lokale advertenties en vakverenigingen. Je kunt ook online marktplaatsen zoals Overnamemarkt.be gebruiken om potentiële kopers aan te trekken.

Sommige seizoensgebonden bedrijven zullen langer duren om te verkopen dan andere, alleen omdat de groep potentiële kopers kleiner is. Maar door de meest waarschijnlijke kopers rechtstreeks te benaderen en je advertenties te richten, kun je het proces versnellen.

Hoe de bedrijfswaardering van een seizoensgebonden bedrijf verbeteren
Ondernemers die maximale waarde voor hun bedrijf willen krijgen, kunnen hun rustige seizoen gebruiken om hun aanbod uit te breiden en hun verkoopseizoen te verlengen. Hier zijn enkele strategieën om te overwegen:

Diversifieer je productaanbod
Door je productlijnen te diversifiëren, kan een kleine ondernemer vaak de omzet verhogen zonder een evenredige toename van de overheadkosten.
Een bedrijf dat kerst-items verkoopt, kan bijvoorbeeld decoraties voor Pasen, Valentijnsdag  toevoegen om het verkoopseizoen uit te breiden naar de lente.

Een ijssalon kan tijdens de zomermaanden bevroren lekkernijen verkopen, en daarna overschakelen op soep en andere warme gerechten in de winter.

Voer promoties buiten het seizoen uit
Overweeg speciale promoties of kortingen aan te bieden tijdens het rustige seizoen om inkomsten over een langere periode te genereren.
Een waterparkbedrijf kan bijvoorbeeld een speciale gereduceerde prijs aanbieden voor seizoenspassen voor het volgende seizoen om hun klantenbestand te verleiden tot aankopen voor de winter.

Stimuleer het hele jaar door interesse met je website en sociale media
Veel seizoensgebonden bedrijven die afhankelijk zijn van het weer, zoals skiwinkels en surfwinkels, zijn afhankelijk van lokale klanten. Het opbouwen van je website en aanwezigheid op sociale media kan je helpen je geografische markt uit te breiden en nieuwe klanten voor je producten te bereiken in andere klimaatzones en op andere tijdstippen van het jaar.
Een surfwinkel aan de kust kan e-commerce gebruiken om producten te verkopen aan klanten in het binnenland het hele jaar door. Op dezelfde manier kan een skiwinkel in de Ardennen haar verkoopseizoen verlengen door een sociale media-aanwezigheid op te bouwen die klanten in andere regio's aantrekt met een langer seizoensgebonden vraag naar zijn producten.

Het diversifiëren van je productaanbod, het aanbieden van speciale promoties en het opbouwen van een e-commerce bedrijf zullen waarschijnlijk het ontwikkelen van nieuwe marketingstrategieën vereisen. Maar de kans is groot dat je niet meer hoeft uit te geven aan overheadkosten om de extra omzet te genereren.

Conclusie
Hoewel het verkopen van een seizoensgebonden bedrijf uitdagingen met zich meebrengt, biedt het ook duidelijke voordelen voor de juiste koper. Met een korter verkoopseizoen komt minder risico. Nieuwe ondernemers kunnen hun hand proberen te zetten aan het ondernemerschap zonder een grote kapitaal- en tijdsinvestering. En kleine bedrijfseigenaren kunnen seizoensgebonden bedrijven gebruiken om hun bedrijfsmodel uit te proberen.

Het belangrijkste voor verkopers van seizoensgebonden zaken is om de ambities van hun potentiële kopers te begrijpen en vroeg te beginnen met de voorbereiding op de verkoop.

Klik hier indien u zelf een bedrijf of handelszaak te koop wil aanbieden op Overnamemarkt.be

 

Hoe Verkoop je een Seizoensgebonden Handelszaak?  Timing, Strategie en Voorbereiding tot Succesvolle Verkoop