Ben jij een zelfstandige ondernemer 55+ ?
Weet je al wie jouw bedrijf gaat verderzetten ?
Je wil - zoals iedere zelfstandige ondernemer - dat je bedrijf in goede handen terecht komt.
Hebben je kinderen interesse om de zaak verder te zetten? Werken ze al mee in de zaak?Hebben ze gekozen voor een andere loopbaan en moet je op zoek naar een andere opvolger?
Welke mogelijkheden zijn er? Je kan je bedrijf overdragen aan:
- familieleden - eventueel reeds actief in de zaak
- personeel;ofwel één leidinggevende (MBO) ofwel aan alle personeelsleden (coöperatie)
- Een concurrent - leverancier of klant = een strategische partij
- Een investeerder
- Een ondernemer
Familie
Ga er niet automatisch vanuit dat jouw kinderen of een familielid de zaak wel zullen voortzetten. Ga tijdig het gesprek aan en betrek zo nodig een vertrouwenspersoon.
Personeel
Het kan zijn dat binnen je bedrijf al de passende kandidaat rondloopt. Indien je onderneming verkocht wordt aan een leidinggevende medewerker die al in het bedrijf werkzaam is dan spreekt men van een Management Buy Out (MBO). Indien je een manager aantrekt van buiten het bedrijf spreekt me eerder van een Management Buy In (MBI) Recent werden enkele bedrijfsoverdrachten gerealiseerd waarbij alle werknemers een aandeel in het bedrijf konden verwerven. (voorbeeld bedrijfsoverdracht aan alle werknemers)
Strategische partij
Een concurrent - leverancier of klant kan een bijzondere interesse hebben om jouw bedrijf te kopen om sneller te groeien en synergievoordelen te halen. Vaak bieden zij hierdoor een hogere overnamesom dan de berekende waardebepaling.
Investeerder
Een dergelijke partij koopt het bedrijf om op korte termijn (een deel van) de aandelen of het bedrijf weer te verkopen en daarmee een goed rendement te halen.
Deze partijen bieden eerder een "zuinige" overnameprijs, maar kunnen door hun ervaringen met eerdere transacties sneller handelen en makkelijker financiering bekomen
Vaak laten ze de leiding van het bedrijf in handen van de vorige eigenaren of stellen een externe manager aan.
Een startende ondernemer
Starten via een overname biedt de kandidaat ondernemer meer slaagkansen dan starten vanaf "0". Jouw bestaande zaak heeft al clienteel, gekende opbrensten en kosten, ervaren personeel etc. Desondanks kan het moeilijker zijn om zulke kandidaten te overtuigen van de waarde van je bestaande bedrijf. De financiering van de overnamesom gaat vaak moeizamer.
Zulke startende ondernemers zullen na de overname je coaching en advies zeker op prijs stellen.
Waar vind je zulke kopers?
Als ondernemer is het niet makkelijk om zelf een externe overnemer op het spoor te komen. . Het is zeker af te raden zelf een bedrijf te benaderen om te informeren of ze open staan voor het kopen van jouw bedrijf. Hiervoor kan je beter een adviseur inschakelen.
Het gaat er in de eerste plaats om dat je bij de juiste partijen in beeld komt. Zo zijn er veel kandidaten die zoeken naar geschikte bedrijven ter overname via Overnamemarkt.be (of Plateformedetransmission.be in het Frans)
Via publicatie van jouw anoniem "bedrijfsprofiel" kom je anoniem met kandidaat overnemers in contact.
Het bedrijfsprofiel is het sleutelelement in de werking van OvernameMarkt.be. Het is een door de kandidaat-overlater opgestelde advertentie met een (anonieme) goed uitgeschreven beschrijving van jouw zaak, bij voorkeur aangevuld met enkele kerncijfers, een sterk beeld en een inspirerende titel.
Iedere kandidaat-koper kan alle profielen vrij consulteren en verdere informatie opvragen via het contactformulier.
Wil je vrijblijvend in contact komen voor meer advies?
Schrijf je in voor een gratis adviesgesprek of neem direct contact met ons op
Guido Seghers
Manager NV Overnamemarkt
Willebroekkaai 37
1000 Brussel
02 212 25 82
0495/59 81 19