1. Verkoop eenmanszaak : stopzettingsmeerwaarde voortaan in de regel 10%
Bij bedrijfsoverdracht van een handelszaak door een natuurlijke persoon (eenmanszaak) zijn belastingen verschuldigd op de gerealiseerde meerwaarde in functie van de aard van het verkochte actief en het tijdstip waarop de verkoop plaats heeft.
In de regel bedraagt de stopzettingsmeerwaarde voortaan 10% behoudens wanneer de betaalde goodwil hoger is dan de som van de winsten over de voorbije 4 jaar en de verkoop zou plaatsvinden voordat de verkoper 60 jaar is.
De overnemer heeft als voordeel dat hij in principe kiest welke activa hij wil overnemen. Fiscaal gezien kan de overnemer het overgenomen actiefbestanddeel opnieuw gaan afschrijven
2. Verkoop vennootschap
a. Verkoop van aandelen
Een verkoop van aandelen is in principe fiscaal gezien neutraal. Dat wil zeggen dat de vennootschap die werd overgenomen op fiscaal vlak geen veranderingen ondergaat. Concreet heeft dat onder andere tot gevolg dat de bestaande afschrijvingen moeten worden voortgezet.
De aandeelhouder die zijn aandelen verkoopt, betaalt geen belasting op de meerwaarde die hij realiseert bij de verkoop van zijn aandelen. Hij krijgt de overnameprijs dus volledig netto in handen.
Met de aandelen koopt de overnemer alle activa en alle passiva van de vennootschap over, inclusief de gekende en ongekende gebreken ervan.
b. verkoop van activa (het handelsfonds)
Bij overdracht handelsfonds of de individuele activa is het de vennootschap die (een deel van) haar activa verkoopt.
De overnemer kiest in principe welke activa hij wil overnemen. Fiscaal gezien kan de overnemer het overgenomen actiefbestanddeel opnieuw gaan afschrijven.
De aandeelhouder -verkopende partij - ontvangt in eerste instantie geen provenu van de verkoop. Het is de vennootschap die de overnameprijs ontvangt. De vennootschap zal op de gerealiseerde meerwaarde, namelijk het verschil tussen de ontvangen prijs en de boekwaarde van het verkochte actiefbestanddeel, gewone vennootschapsbelasting betalen. Die belasting kan wel in de tijd worden gespreid, op voorwaarde van herinvestering.
De opbrengst van de verkoop kan door devennootschap worden uitgekeerd aan de aandeelhouders onder vorm van dividend (RV 30%) of nav vereffening van de vennootschap. (liquidatiebelasting 30%)
Als de overnemer de aankoop van een actiefbestanddeel wil financieren, zal hij hiervoor bij de bank gemakkelijker een krediet kunnen aangaan dan bij financiering van de aankoop van aandelen. Zo kan de bank rechtstreeks waarborgen nemen op de activa die werden gefinancierd. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek op een overgenomen gebouw of aan een pand op het handelsfonds.
Samenvattende tabel :
Meer info
manager NV Overnamemarkt
guido.seghers@overnamemarkt.be
