Wanneer je een bedrijf overneemt, wil je snel zicht krijgen op onbetaalde facturen en wanbetalers en openstaande bedragen. Waarom? Een effectief beheer van openstaande facturen is essentieel om je cashflow gezond te houden. Neem geen onnodige financiële risico’s: ga meteen achter het geld aan waar je recht op hebt. In dit artikel lees je stap voor stap hoe je dat aanpakt en hoe dat vandaag via een handig online platform kan.
Stap 1: analyse van de onbetaalde facturen bij het overgenomen bedrijf
Overname opgestart? Ga meteen aan de slag met een efficiënt beheer van de openstaande facturen. Doe een analyse van de onbetaalde bedragen, de klanten en betalingen die je zelf nog te doen hebt.
Wanbetalers in het klantenbestand spreek je rechtstreeks aan. Wanneer je begrijpt waarom de betaling uitblijft, kan je samen een effectieve oplossing uitwerken.
Stap 2: tijd voor formele aanmaningen naar wanbetalers
Blijf je wachten op betalingen, terwijl de betalingstermijnen verstreken zijn? Dan zet je formele next steps: je verstuurt herinneringen en officiële aanmaningen. Hier benadruk je wat de gevolgen voor de klant zijn wanneer die nóg langer wacht om te betalen. Zo wijs je die op het belang van een snelle vereffening.
Stap 3: betalingsregelingen op maat
Kan een bepaalde klant het onbetaalde bedrag écht niet in een keer neertellen? Dan doe je er goed aan een afbetalingsplan op te stellen. Je moet wat langer wachten op volledige betaling, maar de kans dat die er komt is groot.
Stap 4: de juridische weg
Nog steeds geen betaling in zicht? Onderneem dan juridische stappen. Je kunt een incassobureau aan het werk zetten of een gerechtelijke procedure opstarten. Maar het kan ook sneller, efficiënter en goedkoper: met de IOS-procedure.
Daarmee kan je zelf de schulden invorderen die een ander bedrijf bij jou heeft. Zonder tussenkomst van een rechtbank of incassobureau – en toch volledig juridisch in orde.
De moderne oplossing om onbetaalde facturen te innen
Via een handig online platform pas je met Unpaid vlotter dan ooit de IOS-procedure toe. Zo blijft je onderneming ook na een overname gezond en beperk je de financiële risico’s tot een minimum.
Samengevat: combineer analyse, communicatie, onderhandeling en juridische stappen om na een bedrijfsovername de onbetaalde facturen effectief te beheren. Zo houd je als overnemer je onderneming stabiel en bouw je stevige fundamenten voor een succesvol, groeiend bedrijf.
[Lees meer over de Unpaid-procedure]
