Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Overname van een bedrijf in moeilijkheden: (g)een slecht idee? - Aslam Bakkali - Business doctors

Ik sprak onlangs met een jonge kandidaat die geïnteresseerd was in de overname van een bedrijf in moeilijkheden met de bedoeling het te herstructureren  en het daarna te verkopen met een mooie meerwaarde. Dit idee kwam bij hem op toen hij een video op YouTube bekeek. De presentator legde uit dat hij een fortuin had verdiend door bedrijven op te kopen voor een symbolische euro, ze te herstructureren,  en ze later voor een hoge prijs te verkopen.

Dit klinkt heel aantrekkelijk, maar is het ook echt waar? Er zijn echte experts die bedrijven tegen een lage prijs opkopen, ze herstructureren en ze dan verkopen met (of zonder) een aanzienlijke meerwaarde. Zelfs deze deskundigen winnen niet altijd. Dit soort investeringen kan het best worden overgelaten aan ervaren mensen die de risico's door en door kennen.

In mijn ervaring met het herstel van ondernemingen (vóór WCO) is dat de werkelijke situatie vaak nog delicater is dan zij op het eerste gezicht lijkt.  Bovendien vergt de herstructurering bijzonder veel persoonlijke management tijd en kost zij doorgaans veel meer dan aanvankelijk geraamd, waardoor de beoogde operatie minder "aantrekkelijk" wordt.

Als u ondanks het grote risico toch geïnteresseerd bent in het avontuur, laat u dan begeleiden door deskundigen en concentreer u op de activiteiten en sectoren die u goed kent.

Zodra het over te nemen bedrijf is geïdentificeerd, adviseer ik u om:

1.     Onmiddellijk de bedrijfsleiders te ontmoeten om de situatie vanuit hun standpunt te begrijpen;

2.     Een volledige audit laten uitvoeren (financieel, sociaal, juridisch, technologisch, milieu, enz.) om een precies idee te krijgen van de omvang van het probleem;

3.     Objectief evalueren of de onderneming kan worden gered, welke middelen daartoe moeten worden ingezet en wat de perspectieven zijn;

4.     Vergader met de belangrijkste mensen in het bedrijf, met inbegrip van de vakbondsafvaardiging als die er is, om ervoor te zorgen dat zij gemotiveerd zijn, dat zij uw project steunen en dat zij de redenen begrijpen die tot de huidige situatie hebben geleid en de manieren om eruit te komen;

5.     Doe een globaal bod (prijs, werkgelegenheid, toekomstproject, enz.) en evalueer  de nodige financiële draagkracht voor de aankoop én de doorstart;

6.     Bepaal een overgangsperiode met de verkoper(s);

7.     Stel een hecht team samen om u in dit project te steunen;

8.     Concenteer je gedurende een langere periode enkel rond dit project.  Ter indicatie: de turnaround van een KMO zal gemiddeld tussen de 6 en 18 maanden in beslag nemen.

Zoals in de inleiding werd is aangegeven, is de aankoop van een onderneming in moeilijkheden een zeer riskante operatie die het best aan ervaren mensen wordt overgelaten. Er is geen plaats voor amateurisme.

Een verwittigd  man...

 

Vertaal uit het Frans

Oorspronkelijke titel Reprendre une entreprise en difficulté : fausse bonne idée ? - Aslam Bakkali - Business doctors

Aslam Bakkali

www.businessdoctors.be                
             0478.55.80.06

 

 

Ontvang iedere maand nieuwe tips en advies

Contacteer:

 

Guido Seghers

 

Guido Seghers

Manager NV Overnamemarkt

Willebroekkaai 37:

1000 Brussel

02 212 25 82

0495 59 81 19

UNIZO Ondernemerslijn 0800 20 750

 

 

Overname van een bedrijf in moeilijkheden: (g)een slecht idee? - Aslam Bakkali - Business doctors